Czym warto zastąpić styropianowe opakowania na wynos?
Jednorazowe opakowania spożywcze z kartonu to doskonała alternatywa dla opakowań styropianowych. Ich przewagę stanowi fakt, że są w pełni biodegradowalne. Po wyrzuceniu nie nadają się do recyklingu, ale szybko się rozkładają, a więc nie są destrukcyjne dla środowiska. Co innego w przypadku styropianu – materiał ten może zalegać na wysypiskach co najmniej przez kilkadziesiąt lat.
Zalety kartonowych opakowań spożywczych do dań na wynos
Karton to materiał, który doskonale nadaje się do przechowywania żywności – jest nietoksyczny i nie zmienia smaku gotowych dań. Opakowania kartonowe dostarczane są do punktów gastronomicznych w postaci złożonej na płasko, co oznacza, że nie zajmują niepotrzebnie cennej powierzchni magazynowej. Jest to kolejny argument przemawiający za zastąpieniem opakowań styropianowych właśnie kartonowymi.
Do kartonu coraz bardziej przyzwyczajeni oraz przekonani są sami konsumenci – jak wspomniano bowiem wcześniej, karton nie wpływa na smak, zapach oraz wygląd żywności. Co więcej, jest bardzo lekki, a więc jedzenie dań na wynos z kartonu jest wygodne. Po opróżnieniu pudełka wystarczy je wyrzucić do kosza na śmieci – pamiętajmy, że karton jest w pełni biodegradowalny.
Warto wiedzieć, że opakowania kartonowe są równie trwałe co ich styropianowe odpowiedniki – aby podnieść odporność na wilgoć i tłuszcze producenci do włókien celulozowych dodają specjalne wypełniacze lub powlekają karton folią. Taka tektura jest tak samo wytrzymała, jak styropian.
Zaleta opakowań tekturowych jest możliwość personalizacji – indywidualne projekty graficzne wykonuje drukarnia DEM DRUK, która zajmuje się również produkcją jednorazowych opakowań spożywczych. Wygląd pudełka jest tak samo ważny, jak smak potrawy – w tym kontekście również przewaga jest po stronie kartonu.
Różne rodzaje opakowań kartonowych dla gastronomii
Kolejny argument przemawiający na korzyść opakowań jednorazowych dla gastronomii z kartonu jest szeroki wybór wzorów i kształtów. Tak naprawdę, każde pudełko nadaje się do innej potrawy lub grupy potraw – opakowania różnią się nie tylko wielkością jak w przypadku pudełek styropianowych, ale także formą. Dobrym przykładem jest rożek na frytki czy też korytko na zapiekanki.
Wśród pudełek z kartonu dostępne są także opakowania do tortilli i na naleśniki, lunch boxy, kubełki, boxy zamykane, opakowania na burgery i kanapki oraz hot-dogi. Odpowiednio dopasowane do potrawy opakowanie oznacza komfort podczas jedzenia, co w przypadku posiłków na wynos jest bardzo ważne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana