Różnice między chłodzeniem a mrożeniem towarów
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych ma ogromne znaczenie przede wszystkim dla wszystkich firm zajmujących się gastronomią oraz handlem żywnością. Dwie podstawowe stosowane metody to chłodzenie, a także mrożenie poszczególnych towarów. Chłodzenie produktów spożywczych w szczególności pozwala na ich bezpieczne magazynowanie, z kolei prawidłowe zamrażanie to świetny sposób na to, aby wyróżnić się na konkurencyjnym rynku produktami jak najwyższej jakości. Sprawdź, jakie są różnice między chłodzeniem a mrożeniem towarów.
Czym charakteryzuje się chłodzenie produktów spożywczych?
Chłodzenie towarów to jedna z najskuteczniejszych metod pozwalających na przedłużenie, a także utrzymanie w świeżości produktów spożywczych. Chłodzenie to proces, który przede wszystkim przeznaczony jest do magazynowania towarów. - mówi przedstawiciel firmy Operis, oferującej wynajem chłodni składowych. - Wiele firm decyduje się na wynajem nowoczesnych chłodni składowych, które dzięki wyposażeniu w specjalną aparaturę do regulacji i nadzoru temperatury, gwarantują bezpieczne magazynowanie towarów spożywczych w odpowiednio przystosowanych i stałych warunkach termicznych. W zależności od konkretnego towaru chłodzenie odbywa się w różnych temperaturach, niemniej jednak dobra chłodnia składowa powinna oferować zakres od -25°C do 25°C , a także zapewniać swobodny dopływ powietrza, który dodatkowo pozwoli na przechowywanie gwarantujące pozostawienie żywności w pierwotnym stanie.
Na czym polega mrożenie towarów?
Mrożenie towarów to nic innego jak włożenie ich do zamrażarki. Niestety tradycyjne zamrażarki zazwyczaj, aby zamrozić produkt, potrzebują kilku godzin, dlatego też takie rozwiązanie powoduje, że na powierzchni żywności mogą rozwijać się bakterie, które w efekcie powodują jej zepsucie. Dobrym i stosunkowo nowym rozwiązanie są specjalne chłodziarki, które działają na zasadzie schładzania szokowego. Na czym to polega? Schładzanie szokowe odbywa się w temperaturze poniżej -32°C, dzięki czemu, produkty spożywcze w ekspresowym tempie zostają zamrożone, a tym samym nie ma obaw o ryzyko rozwoju drobnoustrojów czy utraty ich wartości odżywczych. Co więcej, zamrożone produkty rozkładane są w taki sposób, aby zapewnić im, jak najbardziej swobodny dopływ powietrza, który dodatkowo wpływa na wydajność mrożenia. Dzięki temu, że zamrażanie szokowe działa wyłącznie na powierzchnię produktów, nie musimy martwić się o to, że mrożenie będzie miało negatywny skutek dla towarów. Produkt po rozmrożeniu będzie wyróżniał się zarówno pierwotnym smakiem, jak i naturalnym aromatem, ale również atrakcyjnym wyglądem. Warto również wspomnieć o tym, że zastosowanie schładzarek szokowych pozwoli nie tylko na przechowywanie towarów przez dłuższy czas, ale stanowi to również dobry sposób na magazynowanie żywności sezonowej, dzięki której dane przedsiębiorstwo może wyróżnić się na konkurencyjnym rynku najbardziej pożądanymi produktami.
Dlaczego prawidłowe mrożenie i schładzanie towarów jest tak ważne?
Z racji tego, że produkty spożywcze są bardzo wrażliwe nie tylko na zmiany temperatur, ale również na rozwój drobnoustrojów i bakterii, ich prawidłowe magazynowanie stanowi klucz do sukcesu wielu podmiotów gospodarczych. Niestety posiadanie prywatnej chłodni lub zamrażarki często okazuje się zbyt dużym wydatkiem, który pociąga za sobą również konieczność konserwacji i nieprzewidzianych napraw. Z tego powodu coraz więcej firm wychodzi naprzeciw przedsiębiorcom i oferuje wynajem hal składowych, w których mogą być zarówno chłodzone, jak i mrożone poszczególne towary. W szczególności jest to dobre rozwiązanie dla nowo powstałych firm, a także dla tych, które potrzebują wyłącznie krótkoterminowego składowania towarów. Wynajem chłodni to nie tylko bardziej ekonomiczne rozwiązaniem, ale również sposób na lepszą organizację, a tym samym skupienie się na rozwoju własnego przedsiębiorstwa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana